Tennis
Padel
Tennis
Padel

Tennisklassementen

Geef jij het beste van jezelf om een klassement te stijgen? Op deze pagina vind je meer informatie over de berekening van jouw klassement. Zo zorgen we ervoor dat je zoveel mogelijk speelt tegen spelers van jouw niveau.

Twee berekeningen per jaar

  • Berekening 1: mei/juni 
    Deze berekening zorgt ervoor dat je in het zomerseizoen tornooien speelt volgens je niveau. Op maandag 15 mei 2023 (week 20) starten we de volgende klassementsberekening. We baseren ons op de resultaten van de afgelopen 12 maanden (van week 20 - 2022 tot en met week 19 - 2023). Zowel het enkel- als het dubbelklassement wordt berekend. In de week van 15 mei ken je je nieuw klassement voor het zomerseizoen.  
  • Berekening 2: oktober  

Vanaf wanneer speel je met je nieuw klassement

  • Alle tornooien tot week 23 worden speel je met het klassement dat je behaalde in oktober van het voorafgaande jaar. Voor deze tornooien kan je 4 weken vooraf inschrijven. 
  • Alle tornooien vanaf week 24 speel je met het nieuwe klassement dat je behaalde in week 20 (mei). Opgelet: je kan pas inschrijven voor deze tornooien van zodra de nieuwe klassementen gepubliceerd zijn. Voor de tornooien van week 24 en 25 heb je dus minder tijd om in te schrijven.

Niet akkoord? 

Enkel klachten omwille van materiële fouten (bv. ontbrekende of foutieve uitslagen) komen in aanmerking voor een herberekening. Dit kan tot 2 weken na publicatie van je nieuwe klassement.

Wie krijgt een berekening?

Voor het enkelklassement: 

  • Iedereen die minstens 2 enkelmatchen (in tornooien of interclub) speelde in de 12 maanden voorafgaand aan de berekening. 
  • Speelde je de afgelopen 12 maanden niet (0 of 1 match)? Dan behoud je je klassement. 
  • Speelde je de afgelopen 18 maanden niet? Dan daal je 1 klassement, zoals het reglement bepaalt.

Voor het dubbelklassement: 

  • Iedereen die minstens 4 dubbelwedstrijden in tornooien speelde de afgelopen 12 maanden.

Hoe berekenen we de klassementen?

Er zijn vier piramides per leeftijd, waaronder we iedereen indelen. Op basis van de puntenschalen worden alle spelers gerangschikt van hoog naar laag. Vanaf 14 jaar speel je mee in de volwassen piramide. Voor jongere spelers zijn er 3 aparte piramides (U9 (gemengd), U11 en U13). Volgens vooraf bepaalde percentages wordt dan je klassement toegekend.
Hoe hoger je plaats op de ranglijst, hoe hoger je klassement zal zijn. Je vindt de puntenschalen terug in het infotheekblokje op deze pagina. 

Voor het enkelklassement: 

Je krijgt je klassement o.b.v. je plaats in de piramide. Zowel bij deelname aan enkeltornooien als interclub kan je punten verdienen. Per speler wordt 1 gecombineerd totaal berekend op basis van de 6 beste resultaten gedurende de voorgaande 12 maanden. Je puntentotaal bepaalt je plaats in de piramide en dus je klassement. 

Voor het dubbelklassement: 

Bij spelers waarvan hun dubbelklassement hoger was dan hun enkelklassement en die na berekening niet zouden dalen, wordt ook de winstratio berekend (verhouding gewonnen dubbelmatchen t.o.v. totaal gespeelde dubbelmatchen). Als die winstratio lager is dan 35%, dan daalt de speler toch een klassement in dubbel (opgelet: het nieuwe dubbelklassement kan daarbij nooit lager zijn dan het enkelklassement en bovendien kan je nooit lager dan 5 punten dalen). 

Infotheek klassementen

Alle documenten

Meer info?

Neem contact op via info@tennisvlaanderen.be of 02 548 03 00.