Tennis
Padel
Tennis
Padel

Energie en infrastructuur

Ontdek hieronder hoe we je club kunnen ondersteunen op vlak van energie en infrastructuur. Toch nog vragen? Of wil je een clubbezoek inplannen? Neem gerust contact op met Dirk Deldaele via dirk.deldaele@tennisenpadelvlaanderen.be of 0473 32 31 84.  

Koppeling lichtsturing met terreinreservatiesysteem

Op zoek naar energiebesparende maatregelen? Check dan zeker de energiebesparende tips (energiebesparing op korte en lange termijn) op deze pagina. Daarnaast is ook de automatische lichtsturing gekoppeld aan het reservatiesysteem een effectieve energiebesparende maatregel. Wij maakten in samenwerking met 6 integratoren een uitgebreide studie rond de diensten en standaardprijzen. Als club kan je contact opnemen met deze integratoren voor een op maat gemaakte offerte.

Vermijd dat de terreinverlichting op je club onnodig brandt & volg onderstaande stappen om te kiezen voor een koppeling van de lichtsturing aan het terreinreservatiesysteem van Tennis en Padel Vlaanderen:  

Energiebesparing op korte en lange termijn

De energieprijzen swingen de pan uit. We krijgen meldingen binnen van clubs dat hun energiefactuur maal 3 en meer gaat. En het einde is nog niet in zicht. Bijgevolg is het aangewezen zeker op korte termijn (maar ook op de langere termijn) iets te doen, anders zal de energiefactuur een serieuze rode streep door het clubbudget trekken. 
 
Veel energiebesparende maatregelen hebben een lange doorlooptijd vooraleer ze een effect hebben op de energiefactuur. Wat kan je dan op korte termijn doen? Na consultatie van enkele energiedeskundigen kunnen er voor de komende winter (vooral als indoorclub) volgende besparende maatregelen worden genomen: 
  • Verwarm deze winter de indoorhal niet of alvast veel minder warm dan voorheen. Vraag o.w.v. de uitzonderlijke toestand hiervoor begrip bij de leden. Wij als Tennis Vlaanderen zullen via een algemene berichtgeving naar alle leden dezelfde boodschap brengen. 
  • Zet de thermostaat van jullie gebouwen wel op minimum 5°C, zodat vorstschade wordt vermeden. 
  • Voor tent- en luchthallen moet je bij sneeuw- en ijsperiodes zeker stoken, maar dit kan je beperken. De temperatuur ter hoogte van het volledige dak (van goot tot nok) van een tenthal dient minimaal 2°C te zijn. Luchthalbouwers adviseren een haltemperatuur van boven nul bij sneeuw- en ijsperiodes. Reken wel op de nodige opwarmtijd. 
  • Laat je installateur bekijken of je terreinverlichting eventueel op 300, maximum 400 Lux kan worden ingesteld. 
  • Vermijd dat de terreinverlichting onnodig brandt. Ideaal is een koppeling van de lichtsturing aan het terreinreservatiesysteem. Interesse? Neem contact op met elit@tennisenpadelvlaanderen.be zodat we je in contact kunnen brengen met integratoren die reeds een koppeling hebben met ons (gratis) terreinreservatiesysteem. 
  • Beperk de (terrein-) verlichting (zeker wanneer het geen LED is) en schakel uiteraard overtollige (terrein-) verlichting uit. Sensibiliseer ook de leden hiertoe. 
  • Verminder de temperatuur van het douchewater in overleg met je installateur. De vereiste is dan wel dat je wekelijks één maal het douchewater laat opwarmen tot 60°C (om legionellabesmetting te vermijden). 
  • Beperk eventueel ook het warm douchewater tot de belangrijkste uren van dag. Zo moet de stookketel geen 24 uur op 24 stoken. Hou wel rekening met de noodzakelijke opwarmtijd. 
  • Schakel weinig gebruikte koelcellen uit en/of vervang de oude energieverslindende toestellen. 
  • Quick-wins qua technische ingrepen zijn (mochten deze nog niet gebeurd zijn): 
    • plaats overal LED-lampen 
    • isoleer alle warmwaterbuizen 
    • dicht alle kieren en spleten 
    • plaats een isolerende folie achter de radiatoren 
    • plaats deursluiters, … 

Wil je op middellange termijn werk maken van grotere investeringen, hanteer dan volgende prioriteiten: 
  1. Isoleer de schil van het gebouw: dakisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, … 
  2. Rentabiliseer je energieproductie: werk zoveel mogelijk bewegingssensoren en/of tijdschakelaars, installeer in spaarkoppen en -knoppen voor de douches, investeer in een hogerendementsketel en verwarmingsafgiftesystemen o.b.v. lage temperatuur (vb ventiloconvectoren), … 
  3. Investeer in hernieuwbare energie: zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, HVAC-systeem met warmterecuperatie, … 

Vooraf een energiescan laten uitvoeren kan de grootste pijnpunten en quick-wins van jullie infrastructuur en installaties blootleggen. Vlaanderen heeft werk gemaakt van een groepsaanbod in dit verband: Sportspurt Vlaanderen | Sport Vlaanderen 

Grotere bouwprojecten

Tennis en Padel Vlaanderen heeft een 15-tal mogelijke financieringsvormen verzameld die door tennisclubs (meestal een VZW die bouwt op grond van de gemeente) met succes werden toegepast om grotere bouwprojecten te realiseren. We kunnen diverse richtcijfers qua budgetten, meerdere good practices van realisaties en aannemers met goede referenties in de tennis- en padelwereld aanreiken. Wegwijs maken in het bouwproces, alsook diverse deelaspecten ervan (rendabiliteitsstudie, een goed gemeente- en/of bankdossier, afschrijvingstermijnen, …) zijn eveneens mogelijk. 

Grotere sportieve bouwprojecten kunnen mogelijks (!) genieten van Vlaamse subsidies (tot 30% van het investeringsbudget). Sport Vlaanderen organiseert in dit verband infosessies. Wie grotere infrastructuurprojecten in het verschiet heeft, neemt best eerst contact op met dirk.deldaele@tennisenpadelvlaanderen.be om te zien of het beoogde project enigszins kans maakt én om de kans op het indienen van een succesvol dossier te verhogen. Meer info

Tennis en Padel Vlaanderen heeft een club- en gemeentescan ontwikkeld (op heden enkel beschikbaar op vlak van tennis), die voor clubs nuttige info oplevert om zich te kunnen benchmarken t.o.v. andere clubs en andere gemeentes. Deze info kan zowel intern als in de onderhandelingen met bijvb. het gemeentebestuur, Sport Vlaanderen, de bank, … worden gebruikt als cijfermateriaal om noden (bijv. nieuwe of bijkomende terreinen, indoorhal, …) objectief te staven en hen over de streep te trekken.

Technische bepalingen van de courts

Tennis

Download het document ‘Technische bepalingen tennisterrein'. Met concrete tennisvragen kan je terecht bij dirk.deldaele@tennisenpadelvlaanderen.be

Padel

Check deze pagina voor meer info rond de aanleg van padelterreinen. Met concrete padelvragen kan je terecht bij jessie.brouwers@tennisenpadelvlaanderen.be.  

Brandveiligheidscheck en energietoets van de clubinfrastructuur

Tennis en Padel Vlaanderen heeft (met dank aan de brandweer van Stad Antwerpen) een zeer interessante handleiding op de kop kunnen tikken om na te gaan of uw clubinfrastructuur voldoet aan de diverse essentiële brandveiligheidsnormen. Doe de check en neem indien nodig de vereiste maatregelen. U zal als club problemen voorkomen en uw aansprakelijkheid verbeteren. 

Groepsaankoop AED-toestel aan 35% korting

Een AED-toestel kan levens redden! Als iemand op de club een hartfalen krijgt, dan kan een leek met behulp van de instructies van een volautomatisch AED-toestel de eerste cruciale zorgen (hartdefibrillatie) toedienen, in afwachting dat de ambulance ter plaatse is. Iemand met een hartfalen haalt tot 70% overlevingskans bij een AED-reanimatie binnen de 4’, zo niet is de overlevingskans slechts 8%!

Tennis en Padel Vlaanderen heeft i.s.m. de firma CardioService een aantrekkelijk groepsaanbod voor de clubs uitgewerkt: -35% t.o.v. internetprijs. Een AED-toestel is trouwens geen overbodige luxe: 7 van de 80 toestellen via deze actie in de markt gezet hebben reeds hun nut bewezen bij een lokaal voorval van hartfalen!

Heb je nog vragen?