De puntentelling bij padel is hetzelfde als bij tennis en verloopt in game, set en match.
Bij GAME gaat het als volgt wanneer hetzelfde team punten maakt:
- het eerste punt is 15.
- het tweede 30.
- het derde 40.
- het vierde punt is een game.
Op dit moment is het 1-0 voor het team die telkens de punten maakte.
Het kan echter zo zijn dat beide teams gelijk opgaan en beide 40 punten hebben (deuce). Bij deze score zijn er twee mogelijkheden:
- Er wordt met voordeel/nadeel gespeeld: Een team kan een pas game winnen met 2 punten verschil. Dus het team dat het volgende punt scoort, heeft eerst voordeel (advantage). Pas na het scoren van het tweede punt, wint het de game. Dit kan overigens even duren, wanneer het andere team telkens ook een punt weet te pakken. Deze puntentelling is geldig in alle Padel by Tennis Vlaanderen competities in wedstrijden bij één winnende set tot 9.
- Er wordt gespeeld met ‘Golden point': Bij een gelijke stand van 40-40 (deuce) in een game wordt een beslissend punt gespeeld. Het ontvangende team kiest de zijde om de terugslag te spelen (links/rechts). Het ontvangende team mag niet van positie wisselen tijdens dit punt. Het team dat dit punt wint, wint de game. De Golden point is geldig in alle Padel by Tennis Vlaanderen competities in wedstrijden tot 2 winnende sets.. In gemengde wedstrijden naar 2 winnende sets moet de ontvanger steeds de speler zijn met hetzelfde geslacht als de opslagspeler. Let op: dit is niet van toepassing wanneer dames meespelen in de Padel Tour Heren, of in de Interclub Open.
Bij SET is er in padel een algemeen/internationaal spelformat en een alternatief spelformat:
- De algemene spelformat is dat er sets tot 6 games gespeeld wordt. Het team dat het eerst 6 games wint, wint de set. Ook hier geldt dat je pas een set kunt winnen met twee punten verschil. Dus bij een stand van 5-5, wint het team de set pas als het op 7-5 komt. Indien de stand 6-6 is, wordt er een tie-break gespeeld. Hier geldt de regel dat je als eerste 2 sets moet winnen om de match te winnen.
- Het alternatief hierop is dat er een set tot 9 games gespeeld wordt. Het team dat als eerste 9 games wint, wint de set en ook de wedstrijd. Bij een stand van 8-8 moet er een tie-break gespeeld worden om te bepalen wie er wint.
Tie-break Wanneer het in de wedstrijd 8-8 of 6-6 is, spelen de teams een tie-break tegen elkaar. De speler die de set gestart is met opslag, moet ook starten met opslag in de tie-break. Bij een tie-break is er een normale telling (1, 2, 3). De eerste service is vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt. Iedere speler serveert daarna steeds voor 2 punten, eerst vanaf links en daarna vanaf rechts; na elke 6 punten in de tiebreak wisselen de spelers van helft. Het team dat als eerst 7 punten haalt (met een verschil van 2 punten), wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 7-6 of 9-8. Het team dat als eerst serveerde in de tiebreak, moet ontvanger zijn in de eerste game van de volgende set.
Super Tie-break In sommige tornooien wordt bij een score één tegen één in sets geen volledige 3e set gespeeld, maar een super tie-break. Deze super tie-break is definitief en vervangt de laatste set. Het eerste team dat tien punten wint, wint de super tie-break en de wedstrijd, op voorwaarde dat er een minimale marge van 2 punten is. De keuze van de opslagvolgorde maakt hier niet uit in tegenstelling tot een tie-break. Deze super tie-break wordt toegepast wanneer er een match gespeeld wordt tot 6 games en de teams als eerste 2 winnen de sets moeten hebben.
Bij MATCH zijn er in padel ook 2 mogelijkheden:
- Het team dat het eerst met twee sets wint tot 6 games, is de winnaar van de match.
- Het team dat als eerste één set tot 9 games wint, is de winnaar van de match.