Tennis
Padel

Podcast - Dubbelspel

Ben jij een tennisfan in hart en nieren? Goed nieuws! Maandelijks kan je genieten van onze eigen podcast ‘DUBBELSPEL’! Samen met sportjournalist Dirk Gerlo en tennisexpert Filip Dewulf als hosts gaan we buiten de lijnen en bekijken we onze favoriete sport vanuit alle mogelijke hoeken van het veld. En dat samen met legendes uit de tenniswereld! Benieuwd naar de meest onwaarschijnlijke uitschuivers, de verhalen achter de schermen of de personen achter de atleten? Wat wordt er gefluisterd in de wandelgangen? Luister met ons naar ‘DUBBELSPEL’!

Aflevering 1 – Wim Fissette

Beluister en bekijk de eerste aflevering met internationale topcoach via Spotify, Apple Podcast, Google Podcast en YouTube

Wie is Wim Fissette?

Wim Fissette is een Belgische tenniscoach die met verschillende bekende speelsters werkte waaronder Kim Clijsters, Victoria Azarenka, Simona Halep, Angelique Kerber en Johanna Konta. Zijn tennissers wonnen verscheidene grand slams en stonden bovenaan de WTA-ranking. Momenteel coacht hij de Belgische vrouwenploeg in de Billie Jean King Cup, de voormalige Fed Cup.

De meest spraakmakende passages uit 'Dubbelspel' met topcoach Wim Fissette

In de allereerste aflevering van onze podcast ‘Dubbelspel’ mochten we Wim Fissette verwelkomen, de topcoach die onder andere samenwerkte met Kim Clijsters, Victoria Azarenka en Naomi Osaka. Samen met gastheren Dirk Gerlo en Filip Dewulf ontleedt hij verschillende hete hangijzers uit de tenniswereld. Wij pikten er hieronder enkele opmerkelijke passages uit.

Over de Belgische nederlaag tegen Canada in de Billie Jean King Cup

“Eerst en vooral vond ik het een leuke ervaring voor mezelf. Het was de eerste keer dat ik een team moest coachen. Dan heb ik het niet alleen over spelers, maar ook over de omringende staf. Ik werk graag met mensen. We waren sowieso de underdog, maar geloofden zeker in onze kansen. De voorbereiding verliep zeer goed, de dames hebben goed getraind.” 

“Dat maakte de selectie niet eenvoudig. Ysaline Bonaventure was een zekerheid, maar dan moest ik een keuze maken tussen Greet Minnen en Yanina Wickmayer. Puur op basis van statistieken heb ik dan toch voor Yanina gekozen. Dat bleek niet genoeg om te winnen, maar we houden er desondanks een positief gevoel aan over. Iedereen speelde op zijn beste niveau, meer kan je eigenlijk niet vragen. Het is hopen dat we binnenkort ook Elise Mertens terug mogen verwelkomen in de ploeg, dat maakt uiteraard een groot verschil.”

Over de plannen van Wim na het stopzetten van de samenwerking met Naomi Osaka

“Het is moeilijk hé. Spelers hebben managers die beginnen rondhoren en eventuele contractdetails uitzoeken, trainers hebben dat niet. Het speelt in mijn achterhoofd om daar zelf iets aan te doen, een soort manager worden voor trainers. Zelf zit ik ondertussen al 12 jaar in het vrouwencircuit, dus ken ik onderhand wel wat mensen. De tenniswereld is relatief klein.”

“Dan leg je je oor soms te luister bij bepaalde managers. Tussen welke speelsters en trainers loopt het goed en vooral: waar niet? Dan krijg je een beeld van de eventuele mogelijkheden. Stiekem hoop je dan ergens dat de prestaties van een bepaalde speelster ondermaats blijven (lacht). Maar een relatie tussen speelster en coach is afhankelijk van veel factoren, vaak weet je pas welk vlees je in de kuip hebt als je effectief aan het samenwerken bent.

Over de ondergronden die te traag zijn geworden

“Rond de eeuwwisseling had je goede serveerders zoals een Pete Sampras of Goran Ivanisevic. Elke wedstrijd werden er 30 aces geslagen, waardoor er te weinig getennist werd. Om dat op te lossen, hebben ze de ondergronden en de ballen vertraagd, waardoor je nu het omgekeerde krijgt. Ellenlange rallies vanop de baseline, ook mede door de verbeterde fysieke paraatheid van de spelers.”

“Van mij mogen de ondergronden terug wat sneller worden. Zelfs Wimbledon, traditioneel toch de thuis van pakweg serve-and-volley, kampt met datzelfde probleem. Dat maakt ook dat de wedstrijden een pak langer en fysieker worden. Wedstrijden van 3 uur en meer zijn eerder regel dan uitzondering. Gezien de aandachtsspanne van de jeugd moeten we toch in de gaten houden dat zij niet afhaken.”

Over David Goffin en Zizou Bergs

“Goffin blijft voor mij de beste mannelijke speler die België ooit heeft gehad. Hij heeft al veel uit zijn carrière gehaald, denk maar aan het seizoen van 2017 waarin hij de finale van de Masters speelde en een top 10-ranking had. En dat zonder eigenlijk een écht wapen te hebben. Dat maakt dat hij elke wedstrijd aan 110% moet spelen, ook als hij tegen de nummer 200 van de wereld speelt. Op een gegeven moment kruipt dat toch in je hoofd. Hij is ondertussen 32 jaar oud, de kans dat hij die 110% kan blijven aanhouden, wordt minder en minder. Toch haalde hij vorig jaar nog de kwartfinale op Wimbledon, het bewijs dat er nog wel mogelijkheden zijn om goede prestaties neer te zetten.”

“Zizou Bergs is voor mij de toekomst van het Belgische tennis. Niet alleen een goede tennisser, maar hij heeft ook de persoonlijkheid om een uithangbord te worden. Helaas volgen de resultaten nog niet. Maar dat hij potentieel heeft, is een zekerheid.”