Tennis
Padel
Tennis
Padel

Klassementsberekening padel

Algemene info klassementsberekening 

De Keytrade Bank klassementen hebben als doelstelling om spelers in te delen in gelijkwaardige niveaus bij tornooien en interclub op basis van:  
 • je winstratio(‘s)  
 • de verdeling van de totale groep spelers in een mooie piramide met een brede recreatieve basis en een smalle hoge competitietop.  
De berekening van het padelklassement gebeurt in zes stappen. Het algoritme wordt per berekening geanalyseerd en geoptimaliseerd. De grenzen voor dalen & stijgen kunnen per berekening variëren om de populatie zo optimaal mogelijk te verdelen. Er geldt een aparte berekeningsmethode voor de klassementen P1000 heren en P700 dames.

De Keytrade Bank padelklassementen worden 2x per jaar berekend (in juli en in december). Op die manier willen we spelers sneller de kans geven om in het juiste niveau terecht te komen.  Het is evident dat veel resultaten/wedstrijden altijd een nauwkeurige berekening geven. Hoe meer resultaten, hoe minder de impact van een toevallig resultaat. 

Bijsturingen berekening juli 2024 t.o.v. december 2023 

Resultaten met W.O., F.F. en 0/0 opgave worden opgenomen in de berekening.  
Zoals eerder gecommuniceerd worden deze resultaten opgenomen bij zowel winst als verlies. Dit geldt ook wanneer in een tornooi een speler/duo na loting vervangen werd door een andere speler/duo.  

 • Een W.O./F.F. in de poule van een tornooi telt als één verliespunt. 

 • Een W.O./F.F. verlies in tornooien wordt enkel opgenomen voor de speler die verantwoordelijk is voor de W.O. / F.F.  
   

Het P500 dames klassement wordt cfr de andere klassementen berekend.  
Aangezien in december 2023 het P700 damesklassement ingevoerd werd als topklassement voor dames, geldt vanaf nu de reguliere berekening voor het P500 damesklassement: 

 • Stijgen van P400 naar P500 gebeurt vanaf een P400 ratio ≥ 90% (minstens 9 matchen), OF bij een P500 ratio ≥ 30% (minstens 9 matchen) wanneer op eigen niveau ook een ratio van minstens 60% behaald wordt. 

 • Dalen van P500 naar P400 gebeurt bij een P500 ratio <30% (minstens 5 matchen), of na 3 periodes inactiviteit.  

 • Dames in de BPT top 50 worden/bijven P500 
   

Kleine aanpassing bij stijgen van P700 naar P1000 heren. 

 • P700 spelers stijgen naar P1000 bij een ratio P1000  ≥ 30% (minstens 9 matchen) op voorwaarde dat zij op P700 niveau ook minstens 60% behalen (voordien was dit minstens 90%). 

Berekening Keytrade Bank Startklassement 2025 (December 2024)  

In december 2024 volgt een nieuwe klassementsberekening voor het Startklassement 2025. De berekening start op maandag 2 december en neemt alle officiële wedstrijdresultaten vanaf 1 juli t.e.m. 1 december 2024 op. Alle wedstrijden tot en met 15 december speel je met het klassement dat je behaalde in juli 2024. Alle wedstrijden vanaf 16 december speel je met je nieuwe klassement dat behaalt in week 49. Wedstrijden vanaf 2 december tellen mee voor de klassementsberekening van juli 2025.  

Opgelet:
 
 • Alle info van de berekening in juli 2024, zoals winstratio’s, correctiefactoren, het algoritme, het minimaal aantal wedstrijden voor stijgen/dalen/behoud, zijn enkel van toepassing voor de berekening van juli 2024. Dit kan dus wijzigen in December 2024 i.f.v. optimalisaties en i.f.v. een optimale verdeling van het aantal spelers binnen elk niveau.  

 • Je winstratio kan je vrij nauwkeurig opvolgen, maar een garantie over het resultaat hiervan (dalen, behoud, stijgen) heb je niet. Dit komt omdat de grenzen dynamisch zijn en het minimaal aantal matchen om een berekening te ontvangen kan wijzigen. Als je wilt stijgen/dalen, raden we dus aan om zoveel mogelijk wedstrijden te spelen.